Wat doet een Doula?

Als je denkt aan je meest ideale bevalling, wat zie je dan voor je? Natuurlijk weten we van tevoren niet hoe het werkelijk zal gaan. We hebben er daarentegen wel degelijk invloed op. Ik kan je laten zien welke keuzes je hebt en waartoe je in staat bent doormiddel van oefeningen en verdiepende gesprekken.

Ik breng je rust en vertrouwen tijdens dit proces. Ik geloof 100% in jouw eigen kracht en ik sta naast je in dit proces. Samen creëren we een ruimte waarin jij kunt zijn wie je bent, waar je dan ook bent. Volledig jezelf kunnen en durven zijn is ontzettend belangrijk.

Het geven van nieuw leven is iets heel natuurlijks. Maar het kan wel een proces zijn dat veel van je vraagt. Ik vind dat je een podium verdient voor de prestatie die je gaat leveren. Dat podium maak ik graag voor je, helemaal zoals jij dat wilt. Jij bent de hoofdrolspeelster en ik zorg voor jouw mooiste, fijnste en warmste decor en attributen.

Het is een stuk in je leven dat niet te repeteren valt. Hoe voelt dat voor je en wat denk je nodig te hebben om toch zo voorbereid mogelijk dat podium op te stappen? Ik laat je graag zien wat er in jouw situatie allemaal mogelijk is. Ik voorzie je daarom van eerlijke informatie zonder bullsh*t. Ik voed jouw zelfvertrouwen en je innerlijke wijsheid. Je kracht die is er al die hoeven we alleen nog maar te vinden.

Het Doula-effect

Het Doula-effect werd in 1993 wetenschappelijk onderzocht door Dr. Marshall Klaus en Dr. John Kennell. Uit onderzoek kwam naar voren dat er veel minder interventies plaatsvinden bij bevallingen die begeleid worden door een Doula. Dit blijkt uit de volgende cijfers:

0%
minder keizersnedes
0%
kortere duur van de bevalling
0%
minder verzoeken om een ruggenprik
0%
minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
0%
minder verzoeken om pijnbestrijding
0%
minder tangverlossingen
0%
minder keizersnedes
0%
kortere duur van de bevalling
0%
minder verzoeken om een ruggenprik
0%
minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
0%
minder verzoeken om pijnbestrijding
0%
minder tangverlossingen

Recenter (2007) werd dit opnieuw bevestigd door onderzoek van Ellen D Hodnett. Dit onderzoek kun je hier lezen. 

Continuïteit van zorg

Het is ontzettend druk binnen de geboortezorg. Zowel in de ziekenhuizen als in de eerste lijn. Het is voor verloskundigen een grote uitdaging om de zorg te blijven bieden die zij willen bieden. Dat is waar ik van enorme waarde kan zijn. Ik dien namelijk niemand anders dan jou, geen grote praktijk of ziekenhuis. Ik blijf bij je. Ik hoef niet naar een andere cliënt en ook stopt mijn dienst niet na een bepaald aantal uren. Ik ben er voor je, voor 100% met al mijn energie, liefde en enthousiasme.

Misschien heb je een vervelende eerdere bevalervaring gehad, of een andere ingrijpende gebeurtenis waardoor je nu extra hulp kunt gebruiken. Ik luister graag en zonder oordeel naar je. Samen kijken we vervolgens naar wat jij nodig hebt om verder te kunnen met de voorbereiding op jouw droombevalling. Zodat je uit kunt gaan kijken naar de geboorte van je kindje. Mocht mijn expertise niet toereikend zijn dan gaan we samen opzoek naar een zorgverlener die jou dat extra stukje ondersteuning kan bieden.

Bevallen na een eerdere traumatische ervaring

Misschien ben je nu zwanger na een eerdere traumatische ervaring. Die ervaring kan ervoor zorgen dat je de aankomende bevalling extra spannend vindt. I feel you, je bent niet alleen. Ik ben het levende bewijs dat je met de juiste voorbereiding wel degelijk een fijne bevalervaring kunt hebben na eerder trauma.

Ik kan je na verschillende trainingen en als ervaringsdeskundige helpen dit keer in jouw eigen tijd en kracht te bevallen. Hiermee bedoel ik dat jij zelf kiest wanneer en of er gehandeld wordt tijdens de bevalling. Geen één vrouw bevalt op dezelfde manier, alleen jij weet wat je voelt, wat je nodig hebt en wat je nog aan kunt. Jij houdt de regie en mag je eigen keuzes maken, ik sta naast je en ben jullie onvoorwaardelijke steun. Hierdoor zal je een fijne bevalervaring hebben waar je jaren later nog steeds energie en kracht uit kunt putten.

Ik doe dat door je alle informatie te geven die jij nodig hebt om het geboorteproces te begrijpen. Want wanneer je begrijpt wat er in jouw lichaam gebeurt, geeft dat rust en regie. Dat zorgt ervoor dat je keuzes kunt maken die bij jou passen en die ook goed voelen. Je bevalt nu eenmaal het beste waar jij je veilig en op je gemak voelt.

Jij kiest of dat thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum is. Waar we ook zijn, ik zorg ervoor dat de ruimte een heerlijke plek om te baren wordt voor jou en je partner. In mijn Doula-koffer neem ik verschillende soorten sfeerverlichting mee waarmee ik de ruimte omtover tot een waar wonderland. In diezelfde koffer zitten nog veel meer tools waarmee je partner of ik jou optimaal kan laten ontspannen.

Het kan heel pijnlijk zijn om terug te denken aan het trauma, wees hierin zacht voor jezelf. Het trauma mag ruimte krijgen, ruimte om te helen. Er zit ook heel veel waarde in jouw eerdere bevalervaring. Door de ervaring die je eerder hebt opgedaan weet je nu heel goed wat je de volgende keer wel en niet wenst. Samen kunnen we, als je dat wilt, jouw partusverslag doornemen waardoor we nog meer inzicht krijgen in wat er is gebeurd en hoe we herhaling hiervan kunnen voorkomen. Ik volg jou in dit proces, het is jouw verhaal waar we samen een prachtig vervolg op schrijven.